Ga naar Mijn Loket om:

  • uw WOZ waarde 
  • het taxatieverslag van uw woning


Hoe bepaalt GBLT de waarde van uw woning?
Om de waarde van uw woning vast te stellen doet een taxateur onderzoek. Hij onderzoekt de:

  • eigenschappen van uw woning: bijvoorbeeld of u een garage of dakkapel heeft en hoe groot uw woning is. 
  • verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt die verkocht zijn in de afgelopen twee jaar;

Met een rekenprogramma stelt de WOZ-taxateur de waarde van uw woning vast. Daarin vergelijkt hij uw woning met verkochte woningen. Ook houdt hij rekening met de verschillen in kenmerken. In het taxatieverslag van uw woning leest u meer hierover. Ga naar Mijn Loket om uw taxatieverslag in te zien. 

GBLT stelt elk jaar opnieuw de WOZ-waarde vast van de woning. Dat doen we aan de hand van de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. We kijken niet naar de WOZ-waarde van vorig jaar, omdat die is bepaald aan de hand van oudere verkoopcijfers. 

Hoe kan ik mijn taxatieverslag inzien?
In Mijn Loket kunt u het taxatieverslag van uw woning inzien. Klik hier voor Mijn Loket

Wat als ik het niet eens ben met de WOZ-waarde? 
Als u het niet eens bent met de WOZ-waarde dan kunt u dit aangeven aan GBLT. Dit heet bezwaar maken. Dat kan via Mijn Loket

Gebruikersoppervlakte of inhoud?
De taxateur gebruik vastgestelde rekenmethodes om de waarde van uw woning vast te stellen. De manier waarop hij dat doet staat in de wet.
De taxateur kan op twee manieren de grootte van uw woning of bedrijfspand meten. Hij berekent:

  • de gebruikersoppervlakte;
  • of de bruto inhoud.


Van de inhoud (m3) naar gebruikersoppervlakte (m2)
In het taxatieverslag van uw woning (in Mijn Loket) staat uitgelegd op welke manier de berekening is gemaakt. GBLT is in 2018 gestart om de grootte van woningen en bedrijven te berekenen op basis van de gebruikersoppervlakte. Dat is als eerste veranderd voor de gemeente Bunschoten. Voor alle huishoudens in de gemeente Bunschoten geldt dat de gebruikersoppervlakte is meegenomen in de berekening van de WOZ-waarde. De andere gemeenten waarvoor GBLT de belastingen regelt en de WOZ-waarde vaststelt zijn de komende jaren aan de beurt. Vanaf 2020 moeten taxateurs van alle gemeenten in Nederland de gebruikeroppervlakte gebruiken om de WOZ-waarde vast te stellen.

Wat betekent het waarderen op basis van de gebruikersoppervlakte voor de WOZ-waarde van mijn woning?
Het rekenen met de gebruikersoppervlakte in plaats de bruto inhoud heeft geen invloed op de waarde van uw woning. De WOZ-waarde wordt niet hoger of lager door deze nieuwe manier van rekenen. In het taxatieverslag staat in de toelichting op welke manier de WOZ-waarde tot stand komt.

Waarvoor gebruiken wij de WOZ-waarde van de woning? 

De WOZ-waarde gebruiken wij om de onroerende-zaakbelasting te bepalen. Ook wordt de WOZ-waarde gebruikt voor het opleggen van sommige waterschapsbelastingen.

Wie controleert GBLT?
De Waarderingskamer controleert of GBLT de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) goed uitvoert. Dit is inclusief het toezicht op de uitvoering van de Basisregistratie waarde onroerende zaken. Klik voor meer informatie over de Wet WOZ op de site van de Waarderingskamer.

Ga naar meer veelgestelde vragen over de WOZ.

 

Mijn Loket

Mijn Loket

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Contact

Contact

GBLT op Twitter

21 november om 11:40
@cxq19861118 Het artikel gaat over de tarieven 2020, deze belastingaanslagen worden in 2020 gestuurd. Vr. gr. ^JB
19 november om 12:52
@PSMDEurope @gem_Zutphen Goedemiddag,u kunt gerust onze aanslag afwachten. Voor meer informatie over uw persoonlijk… https://t.co/DCCcfUS1zb
19 november om 08:43
@PSMDEurope @gem_Zutphen Goedemorgen, vanwege de privacy kunnen we deze zaken niet regelen via Twitter. U kunt u uw… https://t.co/EMIpuAobNW